Η Lady μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε αυτόματα σε 3 δευτερόλεπτα. Αν δεν μεταφερθείτε κάντε κλίκ εδω
http://ladiespost.wordpress.com
.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Αυτά που πραγματικά χρειάζεται να γνωρίζετε για τους υδατάνθρακες


Σίγουρα έχετε ακούσει ή διαβάσει κατά καιρούς διάφορα σχετικά με τους υδατάνθρακες. Είναι συνήθως παρεξηγημένοι και πολύς κόσμος πιστεύει πως ευθύνονται για την άυξηση του σωματικού βάρους. Ας δούμε λοιπόν την αλήθεια για τους υδατάνθρακες και ας τους απενοχοποιήσουμε!

Οι υδατάνθρακες αποτελούν ιδανική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, μιας και μετατρέπονται εύκολα σε γλυκόζη η οποία χρησιμοποιείται για την σύνθεση του καυσίμου του οργανισμού μας: την αδενοσίνη τριφωσφατάση (ATP). Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη από το σώμα μας πολύ πιο αποτελεσματικά και γρήγορα από τις πρωτεΐνες και τα λίπη.
Υπάρχουν 2 κατηγορίες υδατανθράκων. Οι σύνθετοι και οι απλοί.

Σύνθετοι Υδατάνθρακες:

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες συχνά αναφέρονται και ως αμυλώδεις τροφές. Σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα παρακάτω τρόφιμα:

● Μπανάνες
● Πατάτες
● Φασόλια
● Νιφάδες βρώμης
● Φακές
● Καλαμπόκι
● Αρακάς
● Ρίζες
● Μακαρόνια
● Ρύζι
● Δημητριακά
● Ξηροί καρποί
● Αλεύρι
● Ψωμί

Απλοί Υδατάνθρακες:

 
Οι απλοί υδατάνθρακες είναι γνωστοί και ως σάγχαρα. Τους συναντάμε στα εξής τρόφιμα:
● Φρούτα
● Μέλι
● Ζάχαρη
● Σοκολάτα
● Γλυκά
● Ζαχαρωτά
● Αναψυκτικά

Σε τι διαφέρουν οι σύνθετοι υδατάνθρακες από τους απλούς;

Όλοι οι υδατάνθρακες σχηματίζουν γλυκόζη μετά την πέψη τους. Η γλυκόζη μεταφέρεται στα κύτταρα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, για να μετατραπεί σε καύσιμο για τον οργανισμό μας (ενέργεια). Το πάγκρεας εκκρίνει την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ελέγχει την ποσότητα γλυκόζης που πάει στα κύτταρα.
Όσο πιο αργά αποδεσμεύεται η γλυκόζη στο αίμα, τόσο πιο σταθερά είναι τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό και η πείνα μας εμφανίζεται πιο ελεγχόμενη ανά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Όταν η γλυκόζη αποδεσμεύεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, τότε έχουμε απότομη αύξηση της ενέργειας στο σώμα μας που συνοδεύεται από απότομη μείωση των επιπέδων ενέργειας και συνεπώς αίσθημα πείνας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Γενικά, οι σύνθετοι υδατάνθρακες προσφέρουν πιο αργή και σταθερή αποδέσμευση ενέργειας στο σώμα μας από ότι οι απλοί υδατάνθρακες. Παρόλαυτά, αυτός είναι ένας γενικός κανόνας που έχει αρκετές εξαιρέσεις, μιας και η αποδέσμευση ενέργειας από τους υδατάνθρακες επηρεάζεται και από την παρουσία λίπους και φυτικών ινών στην τροφή.
Αυτό σημαίνει πως πχ τα φρούτα, αν και απλός υδατάνθρακας, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, αποδεσμεύουν ενέργεια αργά και σταθερά στο σώμα μας σε αντίθεση με τη ζάχαρη.

Τι πρέπει να θυμάστε για τους υδατάνθρακες:

 
Οι υδατάνθρακες είναι απραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής και η συνιστώμενη ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνει ένας μέσος άνθρωπος που δεν αθλείται σκληρά, είναι 50% του συνολικού ημερίσιου όγκου τροφής.
Πάντα να προτιμάτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και σε καμία περίπτωση να μην αποκόψετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας εάν θέλετε να είστε υγιείς.
Άρα αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως πάντα θα πρέπει να προτιμάτε τους υδατάνθρακες στην φυσική τους μορφή (που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία δηλαδή) και τους σύνθετους φυσικούς υδατάνθρακες για να μπορείτε να ελέγχετε τις λιγούρες σας αποτελεσματικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου