Η Lady μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε αυτόματα σε 3 δευτερόλεπτα. Αν δεν μεταφερθείτε κάντε κλίκ εδω
http://ladiespost.wordpress.com
.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Το αντισυλληπτικό χάπι της επόμενης μέρας


Το αντισυλληπτικό χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επείγοντα τρόπο σε περίπτωση που έχει προηγηθεί συνουσία χωρίς να ληφθούν μέτρα αντισύλληψης.

Το χάπι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περίπτωση βιασμού ή ακόμη εάν έχει χρησιμοποιηθεί μέτρο προφύλαξης ανεπιτυχώς.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα ένα προφυλακτικό που έχει σπάσει ή η περίπτωση γυναίκας που έχει ξεχάσει να πάρει τα συνήθη αντισυλληπτικά της χάπια.
Το χάπι αυτό έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των εκτρώσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, από το 1994 μέχρι το 2000, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός των εκτρώσεων μειώθηκε κατά 43% χάρις στην επείγουσα χορήγηση του αντισυλληπτικού χαπιού της επόμενης μέρας.

Το αντισυλληπτικό χάπι της επόμενης μέρας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συστηματικά σαν τρόπος αντισύλληψης αλλά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που οι καταστάσεις που έχουν προηγηθεί, επιβάλλουν με επείγοντα τρόπο, τη χορήγηση μιας θεραπείας που θα αποτρέψει άμεσα την αντισύλληψη.

Το αντισυλληπτικό, χάπι της επόμενης μέρας έχει τις ακόλουθες δράσεις:

Εμποδίζει την ωορρηξία
Εμποδίζει τη γονιμοποίηση
Εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα

Τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης περιέχουν ορμόνες σε ψηλή δόση. Υπάρχουν βασικά δύο κατηγορίες τέτοιων χαπιών, εκείνα που περιέχουν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης σε ψηλές δόσεις όπως το Preven και εκείνα που περιέχουν μόνο προγεστερόνη σε ψηλή δόση όπως το Plan B.

Η πρώτη κατηγορία των χαπιών έχει μέχρι και 25% αποτυχίες ενώ η δεύτερη κατηγορία έχει καλύτερα αποτελέσματα με 11% αποτυχίες.
Για να είναι αποτελεσματικά τα χάπια αυτά, πρέπει να λαμβάνονται μέσα στις πρώτες 72 ώρες από τη στιγμή που έλαβε χώρα η συνουσία που δεν είχε τη δέουσα αντισυλληπτική προστασία.

Συνήθως λαμβάνονται δύο χάπια με 12 ώρες διαφορά. Όσο πιο γρήγορα μετά από τη συνουσία λαμβάνονται τα χάπια, τόσο πιο καλές είναι οι πιθανότητες επιτυχίας.

Το πρόβλημα που υπάρχει με τα χάπια αυτά είναι ότι είναι διαθέσιμα μόνον κατόπιν ιατρικής συμβουλής και συνταγής.

Επειδή η αποτελεσματικότητα είναι μεγαλύτερη μέσα στις πρώτες 24 ώρες από τη συνουσία, είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε γιατρό για να μπορέσει να εξασφαλίσει συνταγή και να πάρει το φάρμακο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε τη διαφορά που έχουν τα αντισυλληπτικά χάπια της επόμενης μέρας, από το χάπι της έκτρωσης.

Τα αντισυλληπτικά χάπια της επόμενης μέρας, χορηγούνται με επείγοντα τρόπο για να προλάβουν και να αποτρέψουν μια κύηση, ενώ το χάπι της έκτρωσης (Mifeprex, mifepristone γνωστό σαν RU-486) δίνεται για να σταματήσει μια εγκυμοσύνη που έχει αρχίσει και οδηγεί στην αποβολή.

Επίσης είναι καλό να προσθέσουμε ότι γυναίκες οι οποίες πήραν το χάπι της επόμενης μέρας αλλά δεν πέτυχε και παρέμειναν έγκυες, τα παιδιά που κάνουν δεν έχουν ανωμαλίες.

Συμπερασματικά εμείς θα τονίσουμε ότι είναι απαραίτητο οι γυναίκες και οι άνδρες να είναι πολύ καλά πληροφορημένοι για τη γονιμότητα και την αντισύλληψη.

Επίσης να είναι ενήμεροι για τις πιθανότητες εγκυμοσύνης όταν χρησιμοποιείται ή όταν δεν χρησιμοποιείται μέθοδος αντισύλληψης.

Επιπρόσθετα είναι καλό να είναι και πληροφορημένοι για το αντισυλληπτικό χάπι της επόμενης μέρας το οποίο κάτω από ορισμένες συνθήκες και μετά από ιατρική συμβουλή μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου