Πόσες φορές σας έχει τύχει να πετάξετε φέτες ψωμιού , που μπαγιάτεψαν ;
Εμπρός λοιπόν,
οργανωθείτε και μαγειρέψτε έξυπνα και οικονομικά!
1) Όταν σας περισσέψει
ψωμί, κόψτε το σε φέτες και βάλτε το στην κατάψυξη μέσα σε σακουλάκι, καλό θα ήταν
να βάλετε στην σακούλα και 2 φύλλα απορροφητικό χαρτί, ώστε όταν το ξεπαγώσετε,
να τραβήξει την υγρασία.
Οι φέτες αυτές
μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα, παξιμαδάκια, φρυγανιές , αυγόφετες ή απλά να
συνοδέψουν το φαγητό σας.
2) κόψτε το μπαγιάτικο
ψωμί σε μικρά κομματάκια και βάλτε το στην κατάψυξη.
Έτσι μπορείτε να το
χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή σε κεφτεδάκια, ως πανάρισμα ή να φτιάξετε το
δικό σας κρουτόν για τις σαλάτες!
Συνταγή για αυγόφετες
Λοιπόν μπορείτε
να τις κάνετε είτε γλυκές είτε αλμυρές. Η βασική συνταγή είναι ίδια.
Αυγά (ανάλογα με
την ποσότητα ψωμιού) Γάλα, και λάδι για το τηγάνισμα.
Όταν φτιάχνω
αλμυρές αυγόφετες, βάζω μέσα στον χυλό εννοείται λίγο αλατάκι αλλά και λίγο πιπέρι
και σκορδάκι. Έτσι παίρνουν μια πιο πικάντικη γεύση.
Στις γλυκές από
την άλλη προσθέτω ζάχαρη, βανίλια λίγο κονιάκ και κανέλα. όταν τις σερβίρω τις περιχύνω
με μέλι το οποίο έχω αραιώσει με λίγο νερό.
Συνταγή για κρουτόν
Βγάζουμε τα κομμάτια
του ψωμιού από την κατάψυξη και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε θερμοκρασία δωματίου,
εναλλακτικά για τις πιο ανυπόμονες απλά το βάζουμε στα μικροκύματα.
Σε ένα μπωλ (εγώ)
βάζω ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη, σκόρδο, και λίγη πάπρικα, αλλά ουσιαστικά περί
ορέξεως κολοκυθόπιτα. Βάλτε όποιο αρωματικό σας αρέσει και πειραματιστείτε! Βρέχω με αυτό το μείγμα τα κομματάκια του
ψωμιού τα βάζω σε ένα ταψί, και μετά στον φούρνο για κανένα 10λεπτο. … έτοιμα !
Εμπρός στον δρόμο
που χάραξαν οι Γιαγιάδες μας! :P
Καλή οικονομία
και καλή επιτυχία!
Lady M
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου