Τα περισσότερα προγράμματα υγιεινής διατροφής επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις διάφορες ομάδες τροφίμων που συνιστούν ένα ισορροπημένο και πλήρες διαιτολόγιο. Συχνά όμως ξεχνούν τα βότανα!
Δείτε μια λίστα με 7 κοινά βότανα που δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα:
- βασιλικός |πλούσιος σε φλαβονοειδή, βιτ. Κ, C, A, σίδηρο, μαγνήσιο & ασβέστιο.
- τζίντζερ | για στομαχικές διαταραχές & ναυτία, κατά του κοινού κρυολογήματος.
- σκόρδο | πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και τις παθήσεις της καρδιάς, μειώνει την πίεση
- μαϊντανός | πλούσιος σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, βοηθά στη ρύθμιση της χοληστρίνης και στη δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
- κόλιανδρο | ισχυρό αποτοξινωτικό
- μέντα | βοηθά την ανακούφιση της αναπνοής από το άσθμα ή το κοινό κρυολόγημα, βοηθά την χώνευση ειδικά όταν καταναλώνεται πριν από το γεύμα.
- λεβάντα | ηρεμεί τα νεύρα, κατά της αϋπνίας, για μώλωπες, μικροτραυματισμούς, για να διώχνει τα έντομα.
- μάραθος | διεγείρει την έκκριση γάλακτος και βελτιώνει τη γεύση του, μειώνει το πρήξιμο στο στήθος, κατά του μετεωρισμού του στομάχου & της αεροφαγίας.
- φασκόμηλο | διεγερτικό, αντικαταθλιπτικό, τονωτικό του στομάχου και για εξωτερική χρήση σε έκζεμα, δερματίτιδες και έλκη.
- σέλινο |πλούσιο σε βιταμίνες, μαγνήσιο και θείο, συστήνεται σε όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα, προβλήματα πέψης, ανορεξία και λιθίαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου