Η Lady μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε αυτόματα σε 3 δευτερόλεπτα. Αν δεν μεταφερθείτε κάντε κλίκ εδω
http://ladiespost.wordpress.com
.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Γενικές συμβουλές για τον καφέ

Αποθήκευση:

Η διατήρηση του καφέ είναι από τα βασικά θέματα ποιότητας. Ο καφές μετά το καβούρντισμα εκτονώνει συνέχεια με αποτέλεσμα να χάνει τα έλαια του, τα οποία ευθύνονται για τη μεταφορά της γεύσης και του αρώματος. Είναι σημαντικό να αγοράζουμε μικρές ποσότητες καβουρντισμένων κόκκων και ακόμη μικρότερες από αλεσμένο καφέ. Για τη σωστότερη αποθήκευση πρέπει να επιλέξουμε σκιερό μέρος, χωρίς μυρωδιές, χωρίς υγρασία και θερμοκρασία δωματίου. Δεν αποθηκεύουμε τον καφέ στο ψυγείο. Καλό είναι αφού ανοίξουμε την συσκευασία να μεταφέρουμε τον καφέ σε ένα αεροστεγές δοχείο και να το βάλουμε σε κάποιο ερμάριο.

Άλεσμα:

Αν έχετε μύλο αλέσεως θα πρέπει να ξέρετε ότι το άλεσμα είναι το σημαντικότερο βήμα προς την γεύση και είναι αυτό που καθορίζεται από την μέθοδο παρασκευής που θέλουμε. Μπορούμε να αλέσουμε τον καφέ χοντρά αν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε με την μέθοδο French press, πιο λεπτά αν θέλουμε την μέθοδο drip και πολύ λεπτά αν θέλουμε να παρασκευάσουμε espresso. Οι διαφορές στο άλεσμα, όσο μικρές και αν είναι, μπορούν να φέρουν τεράστιες διαφορές στην τελική γεύση. Είναι το σωστότερο να αλέθουμε μόνο όσο καφέ θέλουμε να παρασκευάσουμε και να μην αποθηκεύουμε αλεσμένο καφέ, εφόσον μπορούμε.

Νερό:

Το συντριπτικό μεγαλύτερο μέρος του ροφήματος του καφέ που παρασκευάζεται αποτελείται από νερό και γι’ αυτό το κακής ποιότητας νερό έχει ως συνέπεια τον κακής ποιότητας καφέ. Μετρήστε την σκληρότητα και το ph του νερού σας και σε περιπτώσεις υπερβολικά σκληρού νερού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εμφιαλωμένο.

Καθαριότητα:

Φροντίστε τα σκεύη, τα εργαλεία και οι καφετιέρες σας να είναι καθαρά. Ο καφές αφήνει τα έλαια του, που είναι και αυτά που μας μεταφέρουν το άρωμα και την γεύση του, σε κάθε σημείο επαφής του και σε κάθε διαδρομή που κυκλοφορεί. Τα σκεύη μπορούμε να τα καθαρίζουμε με νερό και σαπούνι αλλά τις καφετιέρες μόνο με τα ειδικά καθαριστικά που δρουν χωρίς να αφήνουν μυρωδιές χημικού και σαπουνιού. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται καλό ξέβγαλμα με άφθονο νερό, από όλα τα καθαριστικά σε όλες τις επιφάνειες.

Μέθοδοι παρασκευής:

Espresso:
Ο espresso είναι ένας καφές που παρασκευάζεται με την μέθοδο του φιλτραρίσματος υπό πίεση 9 bar, από νερό που έχει θερμοκρασία 90°-92° C και περνάει μέσα από 7-9 gr καλά πιεσμένου αλεσμένου καφέ και βγάζει 25-35 ml σε χρόνο 20"-30". Είναι σημαντικό να είναι φρεσκοαλεσμένος με τη σωστή θερμοκρασία και το σωστό χρόνο εκχύλισης.

Φίλτρου:
Η μέθοδος του φίλτρου χρειάζεται εμβάπτιση 8-10 gr καφέ για 4'-5' σε 200 ml νερό που έχει θερμοκρασία 95°-96° C.Το πιο σημαντικό στην μέθοδο του φιλτραρίσματος είναι η δοσολογία που μπορεί να αλλάξει αναλόγως την διάθεση μας και το πόσο βαρύ θέλουμε τον καφέ μας.

Ελληνικός:
Ο Ελληνικός είναι ένας καφές πολύ ψιλά αλεσμένος που χρειάζεται 5-6 gr  και  παρασκευάζεται πάνω σε θερμότητα από φωτιά υγραερίου ή ηλεκτρικό μάτι ή χόβολη και φτάνει σε σημείο βρασμού. Στον Ελληνικό καφέ το σημαντικό είναι να γίνει αργά και σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να βγουν περισσότερα αρώματα και γεύση στο φλιτζάνι.

Γεύσεις:
Αν σας αρέσει να πίνετε καφέ με γεύσεις τότε τα σιρόπια σιρόπια γεύσεων είναι το κατάλληλο προϊόν για εσάς. Οι έτοιμοι καφέδες με γεύση είναι υποδεέστεροι και αφήνουν τις μυρωδιές τους σε όλα τα εργαλεία που θα τους χρησιμοποιήσουμε. Τα σιρόπια γεύσεων γίνονται με συστατικά υψηλής ποιότητας και μπορούν να μεταδώσουν σωστά την γεύση και το άρωμα στα ροφήματα σας. Φτιάξτε τον καφέ σας και ρίξτε το σιρόπι της αρεσκείας σας κατευθείαν μέσα στον καφέ και μετά προσθέστε γάλα αν επιθυμείτε.

Άντε καλημέρα μας... :o)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου